Andrea Gallo Rosso

Andrea Gallo Rosso is een in Italië geboren choreograaf, danser en docent.

Hij benadert het thema geheugen en conflict op verschillende niveaus. De belichaamde herinnering die in zijn eigen lichaam is gekerfd na een ongeluk vormt de basis van Occhi (2012), een solo voor theaters en alternatieve ruimtes, en de herinnering aan de mensen die ons leven markeren vormt de basis van I meet you... if you want (2014), dat finalist was in de Premio Equilibro Roma 2014. Maar met PostProduzione (2015), gecoproduceerd en gepresenteerd op het Oriente Occidente festival, begon een nieuwe fase in zijn werk.

Als reactie op de maritieme migratiecrisis begon hij met een persoonlijke bevraging van de sociale fricties die hij voelde, en zijn onderzoek richtte zich op het geheugen en conflict in onze samenleving. Als gevolg daarvan begon hij inclusieve, participatieve projecten te ontwikkelen waarin de versterking van het menselijk potentieel de hoofdlijn was. In deze context brengt het intergenerationele en interculturele project MOVING CLOSER (2018) nieuwkomers (met bijzondere aandacht voor de migratiecontext) en mensen die al in hetzelfde gebied gevestigd zijn, samen. Andrea verhuisde naar Brussel, werd geselecteerd door WIPCOOP 2020 en vanaf 2021 begint hij een dialoog met de participatieactiviteiten van Ultima Vez.

Vandaag heeft hij de Bourse de recherche de la Fédération Wallonie-Bruxelles ontvangen, dankzij de steun van ILES, en voor het academiejaar 2022/2023 zal hij lesgeven voor de universitaire master van het eerste niveau in dans en sociale inclusie MaDIS, door de Italiaanse nationale academie voor dans en ondersteund door het multidisciplinaire prestatiecircuit CeDAC van Sardinië en door vijf andere partners.

Begonnen in Italië dankzij het Interplay festival, heeft het zijn werk gepresenteerd in nationale en internationale netwerken - Anticorpi XL, Les repérages, Dance Roads - in 10 landen (België, Brazilië, Canada, Cuba, Frankrijk, Italië, Noord-Macedonië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk).

Andrea Gallo Rosso (c) Karolina Maruszak